Svenskarna och internet - vårt internetanvändande 2020
En unik rapport i en unik situation.
Så kan man sammanfatta Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet som varje år sammanställer svenska folkets internetvanor. I år genomfördes undersökningen för 20:e gången.
Årets upplaga av Svenskarna och internet är för första gången baserad på två mätningar – en i kvartal 1 (Q1), januari till sista mars, och en i kvartal 3 (Q3), närmare bestämt från mitten av augusti till sista september.
Orsaken är, självklart, Corona-pandemin som satte Internetstiftelsen i en helt unik guld-position för att genomföra en före-och-under-mätning på hur pandemin påverkar vår användning av internet.
För oss kommunikationsnördar (som dessutom älskar statistik) är ju detta lite som julafton i förskott. Och när man dessutom kan börja omsätta detta i vad det praktiskt innebär för dig som kund blir det ju ännu roligare.
Rapporten avhandlar en rad avsnitt där vi snappat upp det mest relevanta för vår roll som kommunikationsbyrå. Och för dig som köpare av våra tjänster.
(Du kan läsa hela rapporten på www.svenskarnaochinternet.se)
1. Digitala kommunikationstjänster
Den första och största skillnaden ser vi helt naturligt i användandet av de digitala kommunikationstjänster som fullkomligt exploderat de senaste månaderna.
Före pandemi-utbrottet uppgav ca 2% att de arbetade heltid (eller majoriteten av sin tid) hemifrån. I mätningen för Q3 2020 var den siffran uppe i 23%. En mer än tiofaldig ökning!
De internetanvändare som arbetat hemifrån under pandemin tycker överlag också att det har fungerat bra. 83% svarar att det har fungerat bra eller mycket bra, varav nära 4 av 10 (38%) i den senare kategorin.
Och detta troligen mycket på grund av de digitala kommunikationstjänsterna som för de allra flesta fungerat mycket bra. Nästan 9 av 10 anser t ex att de digitala videomöten man haft har fungerat mycket eller ganska bra.
Tre olika plattformar står ut vad gäller just videomöten. Det är Microsoft Teams (klart störst bland de som arbetar med 46%), Zoom (klart störst i gruppen studerande, 61%) och Google Meet/Hangout.
2. Youtube
Youtube har ökat sen 2019 och nu tittar 9 av 10 på Youtube någon gång (91%, +5% från 2019). Det dagliga användandet är dock ”bara” 31% vilket är lägre än för strömmande videotjänster (t ex Netflix, 36%) och traditionell TV (52%).
3. Podcast
Även i kategorin podcast ser vi en markant ökning. Från 55% som lyssnar någon gång 2019 till 68% för Q3 2020 och här har vi nog inte sett taket än. Traditionell och digital radio backar och det troliga är att vi inom en snar framtid ser ett skifte med att fler lyssnar på podcast än ”vanlig” radio.
4. Sociala medier
De sociala medierna fortsätter att öka, med något enstaka undantag, och de största ökningarna ser vi hos Instagram (+11% från 2019) och LinkedIn (+6%).
79% av de arbetande använder sociala medier dagligen
Hos LinkedIn har ”Corona-effekten” varit tydlig då antalet internetanvändare som besöker den sociala kanalen varje vecka eller varje dag ligger ganska stabilt med någon procents uppgång, men ökningen är klart mycket större hos de som besöker kanalen ”någon gång”.
Statistik i all ära, men… what´s in it for me?
Precis. Det är ju faktiskt den viktigaste frågan. Vad innebär all denna vetskap och statistik för dig som befintlig eller tänkbar kund?
Vi kan väl säga såhär: I en digital värld där 96% av befolkningen använder internet, 79% använder sociala medier dagligen och 91% använder Youtube för att lära sig att spela gitarr, byta bromsskivor på bilen eller se en recension på den nya TV:n man tänkt köpa blir det inte mindre viktigt med en bra digital närvaro. Det är snarare livsviktigt.
För även om du inte tror (ett ord jag inte gärna använder, då statistik får oss att VETA istället för att TRO en massa) att just din drömkund letar efter ditt, i många fall kanske väldigt smala, utbud av varor eller tjänster så kan du fortfarande nå din målgrupp med smart digital marknadsföring och ett budskap som gör att den dagen din kund är redo för just dina varor och tjänster så ligger ditt varumärke väldigt långt fram i medvetandet.
Och i de fall din drömkund, som ju faktiskt rätt troligt är någon i gruppen 96%, faktiskt letar efter det du säljer.
Vart tror du de börjar sitt letande då?
Vart börjar du själv?
Boka ett digitalt videomöte med oss
Vi älskar att prata kommunikation och statistik (och ibland även bromsskivor, gitarrspel och recensioner eftersom vi också hänger på Youtube).
Skicka mig ett mail så bokar vi en kort genomgång via Teams, Zoom eller annan videotjänst som du föredrar.
OSKAR KALITZKI
oskar@preferens.se
054-202 10 56